“Milieueffectenrapport Lange Wapper werd vervalst” Knack 27/05/2009 13:00

mei 27, 2009 | Oosterweel

Nieuwe ontwikkeling in het Lange Wapper-verhaal. Er duikt vandaag een mail op waaruit blijkt dat het Milieueffectenrapport vervalst werd. De hele bouwaanvraag dreigt nu nietig verklaard te worden.


Het Antwerpse Lange Wapperviaduct is een heet verkiezingsitem. Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk van Mechelen (Open VLD) wil zelfs niet in een Vlaamse regering stappen “als de Lange Wapper er niet komt”. Maar de Wapper – die de BAM straks in opdracht van de regering wil bouwen – is nog steeds zwaar gecontesteerd. Een onafhankelijk onderzoeksbureau stelde onlangs een tunnelalternatief voor. Iets wat ook de bewonersgroep stRaten-generaal al jaren bepleit.
Desondanks diende de Regering onlangs een bouwaanvraag in om de Lange Wapper toch te bouwen. De regering moet in elk groot bouwdossier een MER (milieueffectenrapport) laten opmaken. Dat is een instrument om geplande bouwprojecten kritisch te evalueren. Een MER-rapport moet vooral kijken of een project een mogelijk negatieve impact kan hebben op het milieu. Ook in het dossier van de Lange Wapper werd zo’n MER-rapport opgemaakt. Daarin kreeg de Lange Wapper goede punten, in tegenstelling tot de tunnelalternatieven. Merkwaardig dus, want het onafhankelijk studiebureau kwam onlangs net tot de tegenovergestelde conclusie.
Misbruik
In de interne mail die vandaag opduikt, blijkt ook waarom dat MER-rapport zo negatief is voor de tunnel. De mail is geschreven door Nicole Van Doninck: zij werkt voor het studiebureau TV SAM en is de eindverantwoordelijke om het MER-document op te maken. In de mail levert Van Doninck argumenten waarmee haar team twee tunnelalternatieven voor de Lange Wapper “wegschreven”. De mail is gericht aan Leo Van der Vliet, de manager bestuurlijke zaken van de BAM. Dit kan wijzen op het feit dat “de opdracht tot het wegschrijven van het alternatief” effectief vanuit het BAM-management kwam.
Het MER-controlemechanisme lijkt hier dus net misbruikt te worden om een gecontesteerd bouwwerk te legitimeren.
Deze mail kan zware gevolgen hebben. Een MER-rapport is een noodzakelijk document in de procedure van een bouwaanvraag. Wanneer nu blijkt dat tijdens opmaak van dit milieueffectenrapport bewust een alternatief “weggeschreven” werd, dan is de bouwaanvraag gebaseerd op een frauduleus document. En dat is wellicht een voldoende reden om de hele bouwaanvraag voor de Lange Wapper nietig te verklaren.
Stijn Tormans
Bekijk hier de bewuste e-mail

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier