Open brief aan alle ouders met kinderen die longen hebben (Jeroen Olyslaegers)

apr 3, 2018 | Archief, Milieu & Klimaat

 

Beste bekommerde ouders van kinderen die longen hebben,
De paasvakantie is begonnen en ik denk aan jullie allemaal.
De Pano-reportage over luchtkwaliteit in de buurt van scholen heeft niemand onberoerd gelaten. Sommige mensen durfden zelfs niet te kijken, omdat we allemaal weten dat de luchtkwaliteit in dit land simpelweg ontoelaatbaar ongezond is. Sommigen van jullie hebben de dag na de uitzending meteen al actie ondernomen in Brussel met de hoop dat jullie protest aan de schoolpoorten op een positieve manier besmettelijk zou worden. En ja, afgelopen vrijdag was het al zover: ook in Antwerpen, Gent en Oostende werden schoolstraten tijdelijk afgezet, spandoeken ontrold en slogans door jullie en jullie kinderen gescandeerd om op een vriendelijke, maar niet te negeren wijze duidelijk te maken aan de overheid dat het zo niet langer kan. Sommigen hebben al aangekondigd om dit protest elke vrijdag aan te houden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.
Dat is fantastisch nieuws en ik schrijf deze brief om jullie daarin vanuit het putteke van mijn ziel aan te moedigen. Vergeef me mijn vrijpostigheid en beschouw me louter als een gloedvolle supporter die ook een vader is en jaren lang zijn zoon naar school heeft gefietst, zoals zovelen hebben gedaan en zullen doen ondanks alles, ondanks de schadelijke stikstofdioxide overal. Actiegroepen zoals Ademloos en StRaten-Generaal vragen al jaren aandacht voor die schandelijke luchtkwaliteit en zullen nu met #Luchtzaak de Vlaamse overheid dagvaarden in de rechtbank. Greenpeace heeft gelijkaardige stappen ondernomen (en daarin staat niemand van ons alleen, noch in dit land, noch elders). De EU heeft verschillende lidstaten, waaronder ons land, al in 2010 gevraagd om zo snel mogelijk maatregelen te treffen om dit probleem aan te pakken, maar het uitstelgedrag dat onze bewindvoerders vertonen is schandelijk onverantwoord.
Deze samenleving heeft jullie nu nodig, jullie strijdvaardigheid en koppigheid om te vechten voor de longen van onze kinderen moeten ons uit deze politieke wachtkamer leiden. Dit ontstijgt alle partijen, al het gekrakeel en de politieke waan van de dag, vanwege de simpele reden dat we allemaal zonder onderscheid dezelfde lucht inademen. Dit gaat ons allemaal aan en dat hebben jullie zeer goed begrepen. Het gaat ook om burgers die duidelijk maken dat er oplossingen moeten komen en dat er geen spelletjes moeten worden gespeeld en paraplu’s open getrokken. Jullie staan misschien wel aan een schoolpoort te protesteren, maar jullie verwachten van de overheid en haar bewindvoerders geen kinderachtigheid.
Er wordt nu al gezegd dat er geen hysterie mag uitbreken en dat het vroeger nog veel erger was. Laat jullie daardoor niet afleiden. Bezorgdheid voor je kind is verdomme geen hysterie. Ik heb jullie nog niet zien raaskallen en schuimbekken aan die schoolpoorten. Jullie willen dat er iets gebeurt. Jullie willen daden en hebben het nu wel echt gehad met therapeutische klap. Men zal jullie verwijten hypocriet te zijn omdat jullie een wagen hebben en dat zou weinig consequent zijn. Maar jullie hebben genoeg doorzicht en wijsheid om te weten dat we dan bijna allemaal stuk voor stuk hypocriet en inconsequent zijn. Zonder een totaalaanpak moddert immers iedereen maar wat aan. Laat jullie dat schuldgevoel niet aanpraten, want het komt altijd van mensen die ofwel schrik hebben van echte verandering of simpelweg cynisch zijn. Angst en cynisme maken deel uit van het probleem, niet van de oplossing.
En de oplossingen zijn er. We kunnen de luchtkwaliteit verbeteren. We kunnen ervoor zorgen dat het cijfer van 10.000 doden per jaar vanwege slechte lucht naar beneden gaat en dat er minder aandoeningen opduiken van de luchtwegen. We kunnen beginnen met relatief eenvoudige ingrepen in de buurt van scholen vanuit een globaal plan. We kunnen inspiratie vinden in het buitenland waar al zoveel steden het goede voorbeeld geven. We kunnen dit allemaal, maar de bewindslieden moeten het willen. En ze zullen dit willen indien ze beseffen dat het bewustzijn van jullie allemaal op scherp staat en dat het voor jullie nu echt genoeg is geweest. Want daar gaat het over: bewustzijn is besmettelijk en zorgt ervoor dat de samenleving echt een bocht kan nemen.
Daarvoor hebben we jullie dus nodig en jullie oprechte bezorgdheid. Jullie kinderen hebben twee weken paasvakantie. Laat het vuur niet uitdoven. Bedenk acties met de kinderen, geef het vuur door aan anderen, sta paraat zodra de vakantie is afgelopen en vooral: geef niet op, protesteer elke vrijdag of op wat voor dag ook. Wees alsjeblieft onverzettelijk. Jullie zijn hier de leiders, laat jullie niets anders wijs maken.
Echt waar, jullie hebben het met z’n allen in handen. Maar geen stress! Haal rustig adem zonder hopelijk al te veel te hoesten en wees vastberaden. Geef niet op tot jullie iedereen hebben bereikt. Wees met veel, heel veel, wees ontelbaar. Verbeter deze wereld met jullie bezorgdheid.
Het is immers tijd, niet? Het is écht tijd. Genoeg is genoeg. We hebben allemaal longen.
Met een warme en hoopvolle groet van een echte supporter,
Jeroen
(voor een discussie rond de brief, zie Facebook.)

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier