Plastickeuteljacht Antwerpen

okt 26, 2019 | Archief, Milieu & Klimaat

Na de succesvolle petitie en bezwaarschriften tegen de vergunningsaanvraag van Ineos voor de bouw van een nieuwe ethaankraker en plasticproducerende fabriek in de Haven van Antwerpen, op initiatief van een groot aantal milieuorganisaties, nodigen we je graag uit om op zondag 3 november ter plaatse te komen vaststellen hoe het gesteld is met de plasticvervuiling in de Antwerpse Haven en het estuarium van de Schelde, en samen met leden van je organisatie, familie, vrienden, collega’s… tastbaar bewijsmateriaal toe te voegen aan onze bezwaren. Het wordt een mix van wetenschap, milieuactivisme en een gezonde groepsuitstap. We bouwen daarbij verder op de internationele ‘nurdle hunt’ van FIDRA, https://www.nurdlehunt.org.uk/ en gaan daarbij wetenschappelijk nog enkele stapjes verder.

PLASTICKEUTELJACHT
We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de vervuiling door ‘plastickeutels’ (‘nurdles’ of ‘pellets’ in het Engels) in het estuarium van de Schelde. We gaan langs de oevers op zoek naar aangespoelde plastickeutels. We noteren telkens de locatie, maken foto’s en rapen stalen op. Weet je niet hoe plastickeutels er uitzien? Via deze link https://www.schaliegasvrij.be/assets/docs/nurdles_ID_chart.pdf vind je een mooi overzicht. Al deze plastickeutels zijn rechtstreeks afkomstig van plasticproducenten. Ze worden voornamelijk verloren bij “omslag” (overladen) en transport en eindigen uiteindelijk in de Schelde.
We organiseren ons decentraal om een zo groot mogelijk gebied te onderzoeken.
Je kan zelf een groep mensen samenstellen om een zone in het estuarium te onderzoeken. Ga nooit alleen op stap, werk minstens in groepjes van twee!

WORD TEAMCOÖRDINATOR
We zoeken teamcoördinatoren. Wat houdt dit in? Trommel mensen bij elkaar en bepaal een gebied dat jullie gaan onderzoeken. Vul het formulier in via de link: https://forms.gle/i3x36hoTZjqr4jsm8
Je leidt alles in goede banen en bezorgt de stalen bij ‘Stormkop’ op het Eilandje in Antwerpen (persoonlijk of via het ‘ophaalteam’).

…OF SLUIT JE AAN
Indien je geen groep bijeen krijgt maar wel graag meedoet aan de plastickeuteljacht, geef dan je naam en eventueel een zone van het estuarium op via deze link https://forms.gle/AB6X6JjFYw8uzuNL8 of kom op 3 november gewoon naar Stormkop op het Eilandje (Droogdokkenweg, 2030 Antwerpen) tussen 10u en 11u30 (ten laatste). Daar vertrekken groepen naar de dichtstbijgelegen fabrieken die plastickeutels produceren, verwerken of transporteren, en dus ook verliezen. Wil je aansluiten bij een van de bestaande teams, dan laten we je nog weten waar de verzamelplaats van het door jou gekozen team is. Na de jacht keren we terug naar Stormkop om de stalen te verzamelen en (indien je hieraan wil meewerken) te catalogeren.

Via deze link vind je een uitgebreide briefing van de actie:
https://docs.google.com/document/d/1vIveZG3GxQooRQ6pjuIM-qtBIgXGRXThSWeISTncRkI/edit?usp=sharing
Vragen? Mail ons!

Om 16u staan we bij Stormkop de pers te woord en geven we de eerste resultaten mee. We nodigen alle deelnemers dan graag uit om het glas te komen heffen op deze eerste plastickeuteljacht.

Tot op 3 november en alvast hartelijk bedankt!

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier