Pleinenplan voor Antwerpen

mei 6, 2022 | Archief, Milieu & Klimaat, Publicaties, Media & Events, Toekomstverbond

Na de goedkeuring van de ontwerpen voor de Grote Verbinding (Toekomstverbond) verlegde stRaten-generaal zijn aandacht naar de aansluiting van de nieuwe in- en uitvalswegen en ‘groene nerven’ op de straten van de binnenstad. Ontdek de PDF onderaan.

Begin september 2021 gaf stRaten-generaal aan Maarten Vrebos (Stramien) en Luk Vanmaele (ex-Vectris), stedenbouwkundigen met ervaring in ontwerpend onderzoek van ruimtelijke en mobiliteitswerken, de opdracht om voor de Antwerpse kernstad logische autorijroutes uit te werken die tegelijk de belevingskwaliteit voor bewoners, voetgangers en fietsers verhogen. Zo’n studie bestond nog niet. Hoog tijd om die kennislacune in te vullen, dachten we!

We gaven de onderzoekers een half jaar. Tijdens de maandelijkse overlegrondes zagen we een Pleinenplan ontstaan. Wie de neerslag van dit onderzoek doorneemt, zal begrijpen waarom. Pleinen zijn niet alleen verblijfsplekken, maar organiseren ook de circulatie van auto’s in een wijk. Denk aan de Dageraadplaats, de Ossenmarkt of het Halfmaanpleintje: niemand in Antwerpen wil de klok terugdraaien naar de tijd waarin auto’s daar in alle richtingen konden rijden. Het Pleinenplan toont dat in Antwerpen nog veel plaats is voor dat soort pleinen.

Dit onderzoek heeft als doel het debat over een modal shift in een leefbare én bereikbare kernstad te onderbouwen en stofferen met concrete denkpistes. Tegelijk biedt het een kijk op een mogelijke herinvulling van het publieke domein in Antwerpen. We vinden het alvast fijn om te zien hoe een plan dat tot doel heeft het verkeer beter te organiseren grote kwaliteitswinsten kan opleveren op het vlak van stedelijke ruimte.

Wat voorligt is niet gebeiteld in steen, maar kan wel een toetssteen worden bij de uitwerking van toekomstige circulatieplannen. Hopelijk vindt u het resultaat inspirerend, ziet u er potentieel in, krijgt u zin om erover na te denken of om ermee aan de slag te gaan: 

https://stratengeneraal.be/wp-content/uploads/2022/05/THE_210082_stRaten-generaal_Pleinenplan_20220407_spreads-5.pdf

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier