stRaten-generaal wenst u het allerbeste voor het nieuwe jaar

jan 7, 2022 | Archief, Milieu & Klimaat, Toekomstverbond

 

Voorspelbaar was het wel: bezoekers die van oudsher gewend zijn, relatief vlot Antwerpen-centrum in te rijden, laten vrolijk en ongehinderd de nieuwe Park-and-Rides met aansluiting op openbaar vervoer en een aanbod van deelfietsen links liggen. 

Gevolg: geen verkeerschaos, maar een solide gridlock: totale stilstand. 

Bewoners ondergaan hierdoor niet alleen extra luchtvervuiling, maar ook veel lawaai, tijdverlies omdat er geen doorkomen aan is – en zelfs beledigingen en agressie vanwege gefrustreerde bestuurders.

Het contrast met de aangename, quasi autovrije stad-in-lockdown in het voorjaar van 2020 is groot… 

Als deelnemer aan de werkbanken in het kader van het Toekomstverbond voelt stRaten-generaal sterk de nood om de termen ‘intra muros’ en ‘extra muros’, die van oudsher gebruikt worden om aan te duiden of een stadsdeel binnen of buiten de ring ligt, eindelijk in de vergetelheid te dringen.

Dat willen we doen door een vooruitzicht te bieden op duurzame verbindingen tussen het om’ring’de Antwerpen-centrum en de districten en delen van districten die de snelweg doorheen de stad al meer dan 50 jaar ‘buitensluit’. 

De ultieme verbinding zal er natuurlijk komen dankzij de overkapping.

Maar in afwachting broeden wij al even op een voorstel om de stad op kortere termijn op een overzichtelijke, logische manier veiliger, schoner, aangenamer, stiller, en voor gebruikers van alle verkeersmodi prettiger bereikbaar te maken… 

We hopen u dit plan binnenkort te mogen voorleggen (als we niet vastzitten in een file).

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier