Horta-avond op woensdag 19 oktober

okt 1, 2022 | Archief, Toekomstverbond

Woensdag 19 oktober 2022 om 20u

24ste Horta-infoavond stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, met gratis vat

Blik op de toekomst

In maart 2022 presenteerden de Vlaamse regering en de Antwerpse burgerbewegingen een update van het historische Toekomstverbond van maart 2017:

https://mcusercontent.com/5aba03b865531f2f75a32233d/files/c9446935-e461-7a5b-b3aa-c8df7bccf824/2022_03_22_Persbericht_5_jaar_Toekomstverbond.pdf

We gaven onszelf een half jaar om die update om te zetten in concrete engagementen die de overkapping van de Antwerpse ring en het behalen van de doelstellingen van de modal shift (= minder auto’s) weer een stap dichterbij moeten brengen.

Zijn we daarin geslaagd? Kom naar de 24ste Horta-infoavond op woensdag 19 oktober om 20u om het te achterhalen.

Intendant Alexander D’Hooghe presenteert de bijgespijkerde plannen voor de overkapping van de Antwerpse ring naast Luchtbal, Merksem, Deurne en Borgerhout. Hij geeft ook een overzicht van de grote modal-shift-projecten die (eindelijk) klaarliggen om goedgekeurd te worden: nieuwe fietsverbindingen + een verdere uitbreiding van het Antwerpse premetro-netwerk.

In de tweede helft van de avond presenteren onderzoekers Maarten Vrebos en Luk Vanmaele het Pleinenplan dat in opdracht van stRaten-generaal tot stand kwam  (zie stratengeneraal.be/pleinenplan/). Gevraagd werd om voor de Antwerpse kernstad (= binnenstad plus 19de-eeuwse gordel) logische autorijroutes uit te werken die tegelijk de belevingskwaliteit voor bewoners, voetgangers en fietsers zullen verhogen. Zo’n studie bestond nog niet.

Pleinen zijn niet alleen verblijfsplekken, maar organiseren ook de circulatie van auto’s in een wijk. Denk aan de Dageraadplaats, de Ossenmarkt of het Halfmaanpleintje: niemand in Antwerpen wil de klok terugdraaien naar de tijd waarin auto’s daar in alle richtingen konden rijden. Het Pleinenplan toont dat in Antwerpen nog veel plaats is voor dat soort pleinen.

Een niet te missen avond dus voor al wie begaan is met de mobiliteit en de leefkwaliteit in Antwerpen. Be there!

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier