Graag vestigen we uw aandacht op twee infomomenten die u misschien interesseren.

Dinsdag 14 juni 20 u in de Peperfabriek:

Het Pleinenplan, voorstelling door Manu Claeys, Maarten Vrebos en Luk Vanmaele, met gesprek nadien

Begin september 2021 gaf stRaten-generaal aan Maarten Vrebos (Stramien) en Luk Vanmaele (ex-Vectris), stedenbouwkundigen met ervaring in ontwerpend onderzoek van ruimtelijke en mobiliteitswerken, de opdracht om voor de Antwerpse kernstad logische autorijroutes uit te werken die tegelijk de belevingskwaliteit voor bewoners, voetgangers en fietsers verhogen. Zo’n studie bestond nog niet. Hoog tijd om die kennislacune in te vullen, dachten we!

We gaven de onderzoekers een half jaar. Tijdens de maandelijkse overlegrondes zagen we een Pleinenplan ontstaan. Wie de neerslag van dit onderzoek doorneemt (zie stratengeneraal.be/pleinenplan/), zal begrijpen waarom. Pleinen zijn niet alleen verblijfsplekken, maar organiseren ook de circulatie van auto’s in een wijk. Denk aan de Dageraadplaats, de Ossenmarkt of het Halfmaanpleintje: niemand in Antwerpen wil de klok terugdraaien naar de tijd waarin auto’s daar in alle richtingen konden rijden. Het Pleinenplan toont dat in Antwerpen nog veel plaats is voor dat soort pleinen.

https://peperfabriek.be/event/Het%20pleinenplan%20van%20stRaten-generaal/None

Dinsdag 21 juni 20 u in de Roma:

Raakt Ringland rond?

De voorbije maanden hebben de burgerbewegingen Ringland, stRaten-generaal en Ademloos grote inspanningen geleverd om de overkapping van de Ring in de goede richting te duwen. Zo is in maart, met de update van het Toekomstverbond (incluis vooruitzicht op een financieringsmodel), een grote stap vooruit gezet.

Toch is het nog te vroeg om achterover te leunen. De plannen voor de noordelijke Ring worden de komende maanden in een definitieve plooi gelegd. En even belangrijk: voor het overkappen van de zuidelijke Ring wordt tegen het najaar een concrete planning uitgewerkt. Samen met professor Stedenbouw André Loeckx, de CEO van Lantis Luc Hellemans en intendant Alexander D’Hooghe reflecteren Peter Vermeulen en Pol van Steenvoort over de uitdagingen: wat is er al bereikt, welke knelpunten resten nog? Eind oktober zullen de uiteindelijke overkappingsplannen worden toegelicht op een infoavond in zaal Horta (we houden u ook daarvan op de hoogte).

Maud Vanhauwaert presenteert de avond, Mauro Pauwlowski staat weer op het podium, zoals op de allereerste Roma-avond van Ringland.

https://www.deroma.be/nl/agenda/raakt-ringland-rond/11469/

Geef uw mening via het onderstaande contactformulier